Ödeshögs kommun ska främja bygg- och bogemenskaper

Bostadsförsörjning är en viktig del i kommunens strategiska planeringsarbete. Det är kommunen som sätter ramarna och ger marknaden de förutsättningar som behövs för att möjliggöra byggnation av bostäder i kommunen. I Sverige har kommunerna planmonopol, vilket innebär att det är kommunerna som beslutar om hur mark ska få användas och bebyggas. Genom tydlig och välgrundad planering från kommunen ökas förutsättningarna till en smidigare byggprocess och chanserna blir större att fler bostadsbyggnationer blir genomförda.

Bostadsförsörjningsprogrammet är ett kommunövergripande strategiskt styrdokument och är vägledande vid kommunens planeringsarbete och vid planläggning. Ödeshögs kommun har tagit fram ett mål om att minst 100 nya bostäder ska skapas i kommunen mellan åren 2019-2022. En av elva insatser för att nå målet är att främja bygg- och bogemenskaper.

I Bostadsförsörjningsprogrammet skriver Ödeshögs kommun: En byggemenskap är en grupp människor som utifrån sina egna ambitioner tillsammans planerar, låter bygga och senare använder en byggnad. Bogemenskap är ett samlingsnamn för boendeformer som präglas av utökade möjligheter till samvaro och gemenskap i vardagen, grannar emellan. Exempelvis kollektivhus och ekobyar. Kommunen ställer sig positiva till bygg- och bogemenskaper då det krävs olika bostadsformer för att nå bostadsmålet. Vid en byggemenskap finns även inget avkastningskrav från en extern aktör vilket kan möjliggöra byggnation där kommersiella byggaktörer inte är beredda att satsa på bostadsprojekt. Idag finns det inga bygg- eller bogemenskaper i Ödeshögs kommun. 

Länk till Ödeshögs Bostadsförsörjningsprogram.

Ett bra underlag för kommuners arbete är Boverkets RAPPORT 2018:32 Byggemenskaper som en del i bostadsförsörjningen.

TIP