After Work om socialt byggande i Göteborg

Coompanion och Studiefrämjandet Göteborg bjuder in till After Work den 4 juni på Yesbox i Gamlestaden.
För den som kan komma tidigt blir det möjlighet att mingla och nätverka och få reda på mer om vad Vinnova-projektet Divercity och Coompanion kan ge för stöd till grupper som är/vill starta bygg- och bogemenskaper.
Kl 18 blir det korta presentationer om inspirerande exempel, aktuella projekt och initiativ i Göteborgsregionen och landet i stort. Sedan återigen chans att mingla och nätverka!

TIP
AP2: Kunskapsutbyte med Örebro kommun
Screenshot 2019-05-09 at 15.39.19.png

Aktuellt i AP2 Kommunal Process:

Tillsammans med Oskar Simon-Ax och Carl Johan Hjalmers från Orust kommun åkte Tinna Harling och Katarina Carlsson på besök till Örebro kommun för att lyssna på deras arbete med Örebromodellen och berätta om byggemenskaper och projektet DiverCity. Stadsarkitekten Peder Hallkvist berättade om kommunens arbete med stöd av mark-och exploateringsingenjören Linnea Nilsson och Filip Cedergren, planarkitekt.

Örebro är en kommun med ca 150 000 invånare med stark tillväxt av invånare, bland annat tack vare universitetet. 

Det stora behovet av fler bostäder kräver att man tar i ordentligt, speciellt om man vill kunna bostadsförsörja med hög kvalitet i den byggda miljön, vilket har varit viktigt i Örebro. 

Man har i kommunen en lång tradition av ett nära mycket nära samarbete mellan plan- och mark-och exploatering, samt även bygglov. Man jobbar även aktivt på en god relation mellan kommunen, medborgarna och näringslivet.

Örebromodellen handlar om att bygga relationer, sprida budskap, strategisk markpolitik, vrida och vända på processer. Man jobbar också mycket nära politiken med täta avstämningar och både ordförande och tjänstemän kan fatta många beslut på delegation, vilket sparar mycket tid. 

Det som utmärker Örebromodellen är att kommunen planlägger egen mark på eget initiativ och markanvisar först när detaljplanen är klar. Detaljplanerna görs så generella som möjligt eftersom byggherrarna först kommer in senare i processen. 

Efter en relativt enkel markanvisningsprocess som möjliggör för många olika aktörer går man in i ett förstudieskede. I detta skede säkerställs kvalitén genom ett arbete med gestaltningsprogram efter markanvisning. Detta skede bygger på en tät dialog mellan byggherre och kommun och startas genom att ett optionsavtal tecknas och en del av köpesumman erläggs. Marken säljs dock först när bygglov getts och byggnation påbörjats. 

Vi berättade om byggemenskaper och vårt arbete för mångfald i stadsbyggande genom projektet DiverCity. Vi fick värdefull respons från Örebro kommun och en givande diskussion kring vårt fortsatta arbete. Blanda annat lyftes projektlotsens roll fram som avgörande för att folk i allmänhet ska kunna genomföra byggemenskaper. Dessutom framfördes viktig feedback rörande hur vi beskriver drivkrafterna bakom byggemenskaper. 

Vi känner oss nöjda med de kloka reflektionerna och tar till oss tankarna i vidare arbete. Vi blev också väldigt inspirerade av Örebros goda exempel på strategisk markplanering, präglad av samverkan och tillit. Vår reflektion är att principerna för Örebromodellen väl matchar en god process för byggemenskaper, med den enda justeringen att marken istället skulle behöva säljas i samband med bygglov för att en byggemenskap ska kunna få byggkreditiv och kunna påbörja byggnation.

Text: Tinna Harling och Katarina Carlsson

TIP
Studieresa 15-16 juni
Screenshot+2019-05-10+at+13.05.11.jpg

Preliminärt börjar vi lördag förmiddag i Lübeck och tittar på tre projekt i närheten. På söndagen är vi i Köge och Roskilde, eventuellt med en avstickare till Odense

Anmäl ditt intresse redan nu till osa@byggemenskap.se, så återkommer vi med mer info inom kort.

TIP
Järvaveckan och Almedalen

Järvaveckan 14-16 juni

Under Järvaveckan har vi ett aktivitetstält kring temat “Vi bygger staden”. Genom modellbygge med barn och vuxna på plats visar vi möjligheterna med invånardriven stadsutveckling. Visioner och idéer samlas på en idévägg. Om du var med och byggde ett hus, vad skulle det innehålla? Om du var med och byggde en del av staden, vad skulle den innehålla?


DC almedalen - 1.jpg

Almedalen 2019

Ett flertal programpunkter är under planering, bland annat ett seminarium i Arkitekturträdgården måndag 1 juli kl 13. Tema: Socialt hållbart byggande – inte bara hyreslägenheter. Vad kan byggemenskaper bidra med?

TIP
Fyra konferenser i maj

Maj månad innehåller inte mindre än fyra konferenser där DiverCity presenteras.

Hållbara bostäder för seniorer 15 maj

Slutkonferens för projekt DIABAHS – Dialog Bygg Hållbart för Seniorer. Ulrika Hägred, Boverket, håller anförandet ”Vilka möjligheter finns med byggemenskaper?” Arrangörer: Chalmers, Göteborgsregionen och Mistra Urban Futures.

Bostadsmötet 15-16 maj

Bostadsmötet är en tvådagarskonferens som anordnas av Institutet för bostads- och urbanforskning (IBF) vid Uppsala Universitet. Ulrika Hägred, Boverket, deltar med anförandet ”Byggemenskaper – alternativ till de stora bolagen?”   

DiverCity projektkonferens Arena Öst 24 maj

Projektparterna samlas för den första gemensamma projektkonferensen på KTH i Stockholm. Vad har hänt under projektets första halvår? Projektparter presenterar uppnådda resultat. Gemensamma övningar och samtal. Kontakt/arrangör: Joachim Widerstedt.

Stockholm Urban Forum 28 maj

DiverCity presenteras på konferensen “Co-creation för Agenda 2030 i Stockholmsregionen”. Syftet med konferensen är att samla en mängd samhällssektorer och aktörer i dialog kring hur co-creation fungerar som verktyg för att skapa hållbar utveckling lokalt. Dagen kommer att inledas med paneler, varefter parallella sessioner kommer att hållas där olika co-creation-projekt från Stockholmsregionen presenteras och diskuteras. Kontakt: Karin Kjellson

Läs mer om kommande evenemang i Kalendarium. Klicka på evenemangen för att få fördjupad information. Vi håller Kalendariet uppdaterat med kommande evenemang, nyttig information och länkar. Meddela projektledningen om era kommande evenemang så hjälps vi åt att få spridning!

TIP
Visa social nytta
Screenshot 2019-04-17 at 19.59.23.png

Hur talar vi om för andra vilken nytta vi gör?

Coompanion har tagit fram en skrift som ger idéer kring hur man kan kommunicera den sociala nyttan en förening/byggemenskap gör. För en byggemenskap finns många olika sätt att tänka kring finansieringen.

Jan Svensson är rådgivare på Coompanion och Ordförande för Mikrofonden Sverige: “En av utmaningarna kring start av byggemenskaper är finansieringen i de tidiga faserna, en part att bolla funderingar kring det är Coompanion och Mikrofonden. En möjlig väg, utöver garantier från Mikrofonden, är ‘investerande medlemmar’ vilket avser personer, företag eller andra organisationer som placerar kapital i en ekonomisk förening, där dessa kan få max 30% av röstetalet på stämman. Det betyder att medlemmarna i byggemenskapen alltid behåller makten. Diskutera gärna möjliga vägar med oss på Coompanion eller Mikrofonden.”

TIP
DiverCity på Bostadsforum
Joachim Widerstedt & Karin Kjellson

Joachim Widerstedt & Karin Kjellson

Under två dagar samlade Bostadsforum branschens aktörer för att presentera det senaste inom politik, bostadsprojekt och boendefrågor. DiverCity deltog i två av programpunkterna.

  • BYGGEMENSKAPER – RÄDDNINGEN - HUR, VAR OCH VARFÖR? “DiverCity” är den största satsningen på byggemenskaper som gjorts i Sverige. För att nå målet om fler genomförda byggemenskaper krävs att byggrupper, kommuner och företag arbetar tillsammans. Hur drivs projekten och hur ser det ekonomiska upplägget ut? Joachim Widerstedt och Karin Kjellson presenterade. Publikens frågor handlade bland annat om möjligheterna att finansiera byggemenskapsprojekt, gruppernas resa från idé till inflyttning och hur medlemmar kan gå in och ut ur en pågående byggemenskap.

  • NYA FINANSIERINGSMÖJLIGHETER FÖR BOSTADSBYGGANDE Boverket har utrett statliga åtgärder som ska underlätta finansiering av nya och ombyggda bostäder på landsbygden. Vilka åtgärder föreslås? Boverket har även tagit fram en vägledning till kommuner som är intresserade av att låta byggemenskaper få en plats i bostadsförsörjningen och stadsutvecklingen. Vad innebär detta? Ulrika Hägred, Expert, Boverket.

  • I programspår B - “Kommun & Allmännytta” lyftes frågan om vem vi bygger för, där framförallt äldre och unga lyftes som grupper som inte kan få sitt bostadsbehov tillgodosett idag. Många talare lyfte bostadsfrågan från en isolerad fråga till en fråga om stadsbyggnad, och poängterade de många samhällsekonomiska fördelarna med god varierad planering.

  • Vingåker kommun berättade om vikten av att lyfta fram och stötta civila initiativ som en tydlig strategi för landsbygden, där det kan vara svårt att få igång andra typer av bostadsbyggande.

  • Kerstin Kärnekull presenterade bygg- och bogemenskaper utifrån de äldres perspektiv, och poängterade potentialen i att skapa sitt eget boende.

bostadsforum 2 - 2019.jpg
TIP
Öppet informationsmöte och workshop för aktiva byggrupper
Screenshot 2019-04-10 at 21.10.54.png

6-7 april anordnades ett öppet informationsmöte och en workshop för aktiva byggemenskaper i Uppsala. Katja Jahn och Martin Wohlin från Byggemenskap Gården i Uppsala var värdar för workshopen som anordnades med stöd av DiverCity genom Föreningen för Byggemenskaper, Coompanion och Uppsala kommun. Katja Jahn beskriver:

Vi var representanter från 4 aktiva byggemenskaper: Gården i Uppsala, HållKollBo i Stockholm, No1 i Solna och Älvarum i Göteborg. Vi som var där hade mycket utbyte under eftermiddagen. Efter lunchen höll Coompanion och Mikrofonden föredrag om juridik och ekonomi och det blev givande diskussioner efteråt. Vi tyckte alla att det var jättebra att träffas, berätta om våra projekt och höra var de andra befinner sig i processen. Dagen avslutades med en gemensam middag vilket var bra så att samtalen kunde fortsätta över en bit mat. Vi vill gärna ha nätverksträffar med workshops/föredrag ett par gånger om året framöver och föreslår att träffarna roterar mellan förslagsvis Malmö, Göteborg och Stockholm/Uppsala.

Punkter ur programmet:

  • Om läget i landet, planer för framtiden. Staffan Schartner, Föreningen för Byggemenskaper 

  • Juridik och finansiering för byggemenskaper, introduktion till fastighetsrätt och associationsrätt för byggemenskaper. Jan Svensson, Ingrid Westerfors, Louise Edqvist Lendefors, Coompanion

  • Presentation och workshop i grupper. Möjlighet att diskutera med rådgivare och med varandra i grupper. 

  • Presentation av alla byggrupper som finns representerade. 

  • Kartläggning, var befinner sig de olika föreningarna idag? 

  • Gemensam diskussion: Går processen framåt? Om inte varför? Vilket stöd behövs för att få processen att fortsätta om den har stannat av 

  • Avslutande diskussion om vägen framåt. Vilket stöd skulle grupperna önska sig från kommuner och DiverCity? Hur organiserar vi oss och håller vi kontakten framöver? 

TIP
Fullsatt på konferensen “Byggemenskaper som en del av bostadsförsörjningen”
FotoSvanteGuterstam.jpg

Ett 80-tal personer från kommuner, näringsliv och civilsamhälle deltog på konferensen “Byggemenskaper som en del av bostadsförsörjningen” som genomfördes i Uppsala fredagen 5 april. Arrangörer var Uppsala kommun och Föreningen för Byggemenskaper som bägge är projektparter i DiverCity.

Programpunkter:

  • Välkomsthälsning av kommunalrådet Mohamad Hassan

  • Ulrika Hägred, Boverket presenterade sin rapport om byggemenskaper som en del av bostadsförsörjningen

  • Intervju med Finansdepartementet om den nya regeringens bostadspolitik och vad som händer med bostadsfinansieringsutredningens förslag

  • Josephine Nellerup, stadsbyggnadsstrateg Malmö och Joachim Widerstedt, projektledare: DiverCity, ett Vinnova-finansierat utvecklingsprojekt för Byggemenskaper

  • Ingrid Westerfors, Coompanion/Mikrofonden Väst och Kristoffer Lüthi, Ekobanken: Byggemenskapernas finansieringsmöjligheter

  • Svante Guterstam och Ulrica Ström: Uppsalas arbete med Byggemenskaper, nu och i framtiden

  • Intervju med aktiva byggherrar från Byggemenskapen Gården

  • Stadsbyggnadsdirektör Gernot Pohl, Kirchheim unter Teck: Hur kickstartar man en byggemenskapsrörelse?

Dokumentation från konferensen kommer publiceras under nästa vecka.

TIP
Seminarium om byggemenskaper

Länsstyrelsen i Östergötland anordnar seminarium i samverkan med DiverCity!

Boka in den 5 juni för att lära dig mer om hur kommuner kan främja byggemenskaper och hur byggemenskaper främjar kommuner. Eventet riktar sig främst till intressenter i Östergötland.

TIP
AP4: Workshop om delningsarkitektur hos TIP
TIP workshop 2.JPG

Workshop om delningsarkitektur

TIP anordnade workshop med en nystartad studiecirkel om kollektivt boende. Under kvällen diskuterades bland annat: vad behöver en grupp ha konsensus kring, vad kostar det att bygga, hur lång tid tar det, vilka funktioner i ett boende är nödvändiga och vilka är önskvärda, vad kan man tänka sig att dela och vad vill man ha privat?

Merparten av kvällen diskuterades innehållet i en framtida byggnad. Behov och önskemål viktades av gruppen, och placerades ut i en “fyrfältare” utifrån vad som kan vara privat/gemensamt respektive nödvändigt/önskvärt. TIP visade exempel på delningsarkitektur – rum som stöttar och uppmuntrar till gemenskap och resursdelning av ytor och prylar.

TIP välkomnar grupper i tidiga skeden att ta kontakt för workshops, eller för att låna företagets lokal för möten på vardagskvällar.

Nyfiken på delningsarkitektur? Läs gärna mer på TIPs hemsida

Mer om byggemenskaper, bogemenskaper och startargrupper finns under LÄSVÄRT

Coompanion sänder webbinarium från Uppsala 5-7 april

5-7 april bjuder Föreningen för Byggemenskaper in till flera aktiviteter i Uppsala. Coompanion sänder webbinarium från flera aktiviteter!

Länkarna nedan tar dig till Coompanions eventsida.
Live länkar till Webbinarium börjar fungera 30 min innan eventet startar. Frågor till eventet kan ställas direkt via Coompanions chat.

Du kan läsa mer om hela eventet i KALENDARIUM

TIP
Läsvärt om bygg- och bogemenskaper

Nu har vi lagt upp en ny flik som heter LÄSVÄRT. Här samlar vi relevant litteratur, artiklar och annat material som dyker upp i projektets omvärldsbevakning. Mycket finns att läsa för den intresserade!

Projektets och projektparternas egna material, eller material med anknytning till DiverCity finns under PUBLIKATIONER & MEDIA.

TIP
Byggemenskapen Röda oasen växer
rödaoasen.jpg

Röda oasen är en byggemenskap i Malmö som nu söker fler medlemmar. Gruppen består idag av sex personer och är mitt i arbetet med att planera ett kollektivhus och renovering av en tidigare sjukhusbyggnad i Sege Park (Östra sjukhusområdet). Gruppen räknar med att få tillgång till huset 2020. Upplåtelseformen planeras bli bostadsrätt och huset kommer ha ca 15 lägenheter. 

På lördagen 16/3 anordnade Röda oasen en träff på Garaget i Malmö för att skapa intresse och större kunskap och förståelse för vad en byggemenskap är och kan. En medlem från Kollektivhuset Slottet i Lund var med som inbjuden talare och berättade om deras ”resa” som startade för 35 år sedan. Ett 60-tal gäster kom till träffen som innehöll många intresserade frågor, framförallt till Röda oasen om deras tankar, visioner och målsättningar. 600 personer har visat intresse för projektet.

Katarina Carlsson från Föreningen för Byggemenskaper deltog som representant för projektet DiverCity och fick tillfälle att berätta mer om det. Läs mer om Röda oasens pågående arbete på kollektivhusetrodaoasen.com

TIP