Back to All Events

Almedalen: Hur kan vi främja byggemenskaper tillsammans och varför bör vi göra det?

  • Kaserngatan 1 Visby (map)

Hur kan vi främja byggemenskaper tillsammans och varför bör vi göra det?

2 juli kl 11:00 - 11:50, D-huset, Uppsala universitet, Kaserngatan 1

Arrangör: Ekobanken, Coompanion, DiverCity

Programlänk till Almedalsveckan här

Beskrivning av samhällsfrågan

En byggemenskap är en grupp människor som utifrån sina egna ambitioner tillsammans planerar, låter bygga och använder en byggnad. Vi reder ut begreppen och visar hur kommuner, staten, byggarna och bankerna tillsammans med byggrupperna kan skapa en mångfald av bostadslösningar.

Utökad information om evenemanget

Byggemenskaper har potential att främja mångfald och kvalitet, inte bara i bostadsbyggandet utan även när det gäller lokaler för företag och föreningsliv. Seminariet håller fokus på hur vi konkret kan arbeta för att få startgrupper att lyckas gå från idé till färdig byggnad. Det handlar om stödstrukturer av olika slag, inklusive anpassad finansiering, rådgivning och processledning. Idag är begreppet byggemenskap okänt för många. Det behövs ökad kommunikation, mobilisering och goda exempel för att fler startgrupper ska komma igång. Samtidigt har vi utmaningar med låg byggnation på landsbygd, ofrivillig ensamhet, behov av klimatanpassat bostadsbyggande med mera. Med en byggemenskap som verktyg kan människor ta ansvar för att lösa dessa typer av utmaningar lokalt. Därför behöver antalet byggemenskaper i Sverige öka, anser vi.

Medverkande:

  • Jonas Lagander, Projekt Framsteg & Projekt Divercity, Coompanion

  • Kristoffer Lüthi, Ordförande, Ekobanken

Kontaktperson: Kristoffer Lüthi, Ekobanken, kristoffer@ekobanken.se, Jonas Lagander, Coompanion Östergötland, jonas.lagander@coompanion.se

Webb:

http://www.ekobanken.se http://www.coompanion.se 

Facebook:

www.facebook.com/ekobanken 

Twitter:

@_Ekobanken