Back to All Events

Bostadsvrålet 2019


Detta är inte ett Divercity-evenemang men ett bra tips för dig som är intresserad av byggemenskaper och andra former av användardriven utveckling!

Många intressanta programpunkter, bland annat Framgångssagor från verkligheten kl 12.30-13.15 Konsthall C, Hökarängen, Stockholm:

Hogslätts Vänboende

Medverkande: Lena Jarlöv, projektledare Hogslätts Vänboende

Huset blev klart i juni 2018. Det ägs av en kooperativ hyresrättsförening, som genomförde bygget i egen regi. Det ligger i Gerlesborg i Tanums kommun och innehåller 12 lägenheter. Lena Jarlöv kommer att berätta kort om processen, finansieringen och genomförandet. Några avgörande faktorer.

Mietshäuser Syndikat

Mietshäuser Syndikat är en medlemsdriven organisation som aktivt köper upp fastigheter och omvandlar dem till kooperativa hyresrätter. Mietshäuser använder en finansiering som till stor del bygger på direktlån från privatpersoner, så kallad crowdinvest, och att äldre projekt stöttar nya. Organisationen vilar på tre pelare: självorganisering, solidaritet och “neutralisering av fastighet”. Med detta menas att förvärvade fastigheter inte kan säljas vidare och att hyresnivåer styrs av självkostnad. Idag bor över 3000 medlemmar i deras ca 140 fastigheter runt om i Tyskland, och liknande initiativ startas upp i Österrike, Spanien och Nederländerna.

Egnahemsfabriken Tjörn

Medverkande: Ahmed Salawda, en av Egnahemsfabrikens grundare och hörnstenar. Egnahemsfabriken Tjörn är ett innovationsprojekt och en stödstruktur för dig som vill bygga ditt eget hus eller hjälpa andra att bygga sina egna hus. Målet är att öppna fler vägar till egna hem åt fler och att etablera en gränsöverskridande mötesplats runt byggande och design på Tjörn. Projektet har initierats av civilsamhället med stöd av Tjörns kommun och byggs upp av oss som bor här, tillsammans. Egnahemsfabriken är öppen för alla och tillhör alla. En möjlighet att hjälpa andra eller att hjälpa sig själv till en bostad.

Läs hela programmet hos http://bostadsvralet.se/

Earlier Event: September 26
Studieresa till Tübingen och Freiburg
Later Event: October 10
AP2: Svenljunga kommun