Rapport: Riktlinjer för markanvisningar till stöd för byggemenskaper

Screenshot 2020-10-07 at 09.32.32.png

Studien kan sammanfattas i följande rekommendationer till kommunala riktlinjer för markanvisningar:

Ta ställning till samhällsvärdet av byggemenskaper!

  • Kommunen kan ta ställning till varför den vill anvisa mark till byggemenskaper. Det finns skäl att tydligare uppmärksamma samhällsvärdet av byggemenskapernas autonomi och demokratiska medverkan, vid sidan av andra värden.

  • Det finns behov av att utveckla metoderna för att bedöma samhällsvärdet av byggemenskaper. Det kan även röra metoder för bedömning av troligheten att en aktör fullföljer sina förslag.

  • På lång sikt är det svårt att förhindra att ursprungliga ambitioner i byggemenskaperna, som legat till grund för kommunens utvärdering, förändras. Det finns skäl att även ta ställning till dessa långsiktiga perspektiv.

Utveckla arbetsformerna!

  • Anbudstävling och jämförelseförfaranden med fast pris på marken samt beredskap med små tomter och enkla detaljplaner kan användas hos fler kommuner.

  • Möjligheten till tomträtt kan utvecklas och anpassas till byggemenskaper.

  • För att få genomlysta beslut om markanvisningar och acceptans för besluten, kan det vara lämpligt att låta en jury med intressenter från flera olika nämnder och vid behov externa experter bedöma anbuden.

  • Grunderna för tidigare beslut om upplåtelse eller överlåtelse av mark bör vara transparenta och kan göras tillgängliga t.ex. genom en hänvisning i riktlinjerna.

  • Det finns behov av att tydligare samordna riktlinjer för markanvisningar med riktlinjer och ekonomiska incitament inom andra policyområden, i synnerhet bostadsförsörjning och stadsplanering. Riktlinjerna kan tydliggöra hur kommunen avser att tillgodose plan- och bygglagens krav på att främja konkurrens i markanvändningsplanerna.

Tydliggör stödet till byggemenskaper och andra byggherrar!

  • Riktlinjerna kan tydligare visa hur olika byggherrar kan finna vägledning och stöd. Att upprätta ett intressentregister kan stödja matchningen mellan byggherrar och markägare. Olika riktlinjer för överlåtelse och upplåtelse av kommunal mark samt exploatering av privat mark kan med fördel presenteras på samma ställe.

Läs hela rapporten här.

Varmt tack till Pia Westford som gjort ett värdefullt arbete med denna sammanställning och analys.

TIP