Rapport från kunskapsutbyte med aktiva byggrupper

Fyra aktiva grupper och totalt tio personer samlades i Malmö lördagen 25 januari. Tanken var en träff för byggemenskaper där grupperna själva sätter agendan, med möjlighet att lyfta frågor och funderingar som finns.

Grupperna som deltog, antingen via medlemmar eller projektlotsar, var: Gården i Uppsala, Röda Oasen i Malmö, R:ekobyn i Röstånga och HållKollBo i Stockholm.

Inledningsvis presenterade sig deltagarna och de byggrupper de är aktiva i. Gemensamma erfarenheter i arbetet i byggrupper diskuterades, men även saker som skilde dem åt lyftes fram.

Gården i Uppsala planerar för ett nytt flerfamiljshus med många gemensamma utrymmen. Bygglov är inlämnat och projektering av förfrågningsunderlag pågår.

Röda Oasen i Malmö har option på ett befintligt kommunalt ägt hus. Vid ombyggnaden planeras 17 nya lägenheter och många gemensamma utrymmen.

HållKollBo i Stockholm saknar plats att bygga på. HållKollBo har sedan 2011 ansökt flera markanvisningar och försökt få till partnerskap med bland annat HSB, SKB och Sveafastigheter.

R:ekobyn i Röstånga planerar för bostäder och verksamheter i byn. En ny detaljplan är snart framtagen. I sin process jobbar R:ekobyn med sociokrati, som kan beskrivas som en sorts statsskick och en styrelseform. Det centrala i det sociokratiska beslutsfattandet är att alla blir hörda vid varje beslut som tas.

Sammanfattningsvis uppfattade deltagarna mötet som givande och de hoppas på fler tillfällen att träffas eller att träffa andra aktiva byggemenskaper.

/Nils Söderlund, ledare för Arbetspaket 4 – byggruppers process

Ann Sarner, medlem i R:ekobyn berättar om sociokrati.

Ann Sarner, medlem i R:ekobyn berättar om sociokrati.

TIP