Sju år av byggemenskap i Göteborg

Vad vi lärt oss från sju år av byggemenskap på Gråberget i Göteborg

Att genomföra en byggemenskap är i Sverige i nuläget aldrig riktigt så enkelt som man kan tro och önska. Varje plats och hus har sina specifika förutsättningar och ibland blir det krångligare än annars, även då man först tycker att förutsättningarna på pappret verkar vara väldigt goda.

Vi på Inobi har i sju, snart åtta, år arbetat för att lyckas förverkliga en byggemenskap vid Ärlegatan på Gråberget i centrala Göteborg. Under den här tiden har vi gjort en del misstag själva, tvingats in i en del återvändsgränder av andra, hittat oväntade lösningar på tillsynes olösliga problem och lärt oss otroligt mycket. Ibland har det känts närapå omöjligt, men vi har trots allt inte givit upp och i skrivande stund tyder allt på att det inom kort kommer att finnas ett nytt färdigt bostadshus vid Ärlegatan, med en byggemenskap som byggherre. Precis som vi föresatte oss för sju år sedan.

Det här är Inobis berättelse om byggemenskapen Ärlan i Göteborg, från vårt perspektiv som projektutvecklande arkitekter. Läs artikeln av Magnus Pettersson och Erik Berg.

Vägvalsprocess med Ärlans första kärntrupp. Bild: inobi

Vägvalsprocess med Ärlans första kärntrupp. Bild: inobi

TIP