Brf Villa Mälarhöjden i byggskede

Föreningen Villa Mälarhöjden består av sex hushåll som bygger sina egna hem. Genom att använda upplåtelseformen bostadsrätt kan de dela på en fastighet, som tidigare var en villa. Ny byggs ett litet flerfamiljshus och ett parhus vid sidan av den gamla villan. Trädgårdslivet har varit utgångspunkten för projektet, liksom att skapa en variation av bostadsstorlekar för att få en dynamik i stadsdelen och sänka tröskeln till trädgårdsboende.

- Det har varit jättestort intresse och vi hade kunnat fylla föreningen många gånger om, säger Karin Kjellson som är arkitekt på TIP och medlem i den byggande föreningen sedan 2016. Vi skapar en hybrid mellan lägenhet och villa som är ovanlig och eftertraktad.

Byggnationen är nu i full gång och inflyttning beräknas till fjärde kvartalet 2021. Arkitektkontoret TIP har tagit del av hela utvecklingen inklusive finansiering, upphandling och processledning. Intresset för genomförande av byggprojekt gjorde också att Magnus Björkman på TIP gick projektlotsutbildningen som ordnades inom DiverCity-projektet. Med dessa erfarenheter står TIP redo att hjälpa villaägare eller grupper som vill bygga ut och skapa en bostadsrättsförening.

- Ett första steg för en villaägare är att kontrollera detaljplanen, om det är möjligt att skapa fler bostäder. För en grupp skulle jag rekommendera att göra en projektplan och tänka igenom finansieringen steg för steg. Utöver att hitta en lämplig fastighet är finansiering under byggskedet en stor utmaning.

Är du nyfiken på att bygga tillsammans med andra? Kika in på sidan www.villamälarhöjden.se, och ta gärna kontakt med Karin på karin@theoryintopractice.se för att höra om hela resan från idé till bygge.

Bild från 9 februari, gjutning av grunden till ett av de nya husen i Mälarhöjden, Stockholm.

Bild från 9 februari, gjutning av grunden till ett av de nya husen i Mälarhöjden, Stockholm.

TIP