Startbidrag till Lindberga by i Vingåkers kommun

Nyhet från Lindberga by i Österåker, Vingåkers kommun: Mycket glädjande besked, Boverket tror på vårt byggemenskapsprojekt och stödjer oss för vi ska kunna fortsätta projektering och söka byggnadslov och starta process för detaljplaneändring.

Arkitekt Kerstin Åkerstedt

Arkitekt Kerstin Åkerstedt

Lindberga by drivs som ett byggemenskapsprojekt av den ekonomiska föreningen Lindberga by.

Lindberga by – bakgrund

Under ett par års tid har en grupp seniorer i Österåker arbetat fram en önskelista till sin önskade livssituation på ålderns höst. Gruppen har startat som ett initiativ av sockenrådet och Vingåkers kommun.

Under hösten 2019 har gruppen deltagit i nationella konferenser och tagit del av exempel på s.k. gemenskapsboenden som utförts på andra orter.

I slutet på November 2019 arrangerades en byggdag i Österåkers idrottshall av Vingåkers kommun. Ett tiotal byggentreprenörer deltog och flera visade intresse att bygga ett seniorboende i Österåker.

Gruppen seniorer har beviljats 30 000 kr av Sörmlands Sparbank för att starta projekteringsarbete. Arkitekt Kerstin Åkerstedt har anlitats för att ta fram visionsskisser.

I Österåkers socken i Vingåkers kommun är drygt 30% av invånarna över 65 år (232 st). I Österåker finns ingen lokal service i form av handel, inte heller någon mötesplats för aktivitet och samvaro. Bussar till Vingåker och Katrineholm går sällan och tidtabell är anpassad till jobbpendling och skolskjutsar. 

Pensionärerna bor ofta i egna hus med trädgårdar och skötsel av detta kan snabbt bli övermäktigt vid ökande ålder och när krämporna kommer. Flera av pensionärerna är änkor och änklingar som blivit ofrivillig ensamma. 

Samtidigt blomstrar friskolan i bygden och familjer söker sig till orten på grund av den. Österåker behöver ökad bostadsrotation där de äldre flyttar till anpassat boende och hus blir tillgängliga för barnfamiljerna. 

De “unga” pensionärerna är aktiva och engagerade och brinner för sin hembygd, här vill man bo kvar men inte i den form man har nu. De alternativ som finns idag är att flytta till servicelägenhet i Vingåker (kö) eller att bo kvar med kommunal hemtjänst eller RUT-hjälp. Men ensamhet och att vara beroende av hjälp skrämmer.  

Lindberga by – gruppens vision

En mötesplats för Österåker med gemenskapsboende för seniorer och servicecenter för byn med handel, post och samåkning. 

Österåkers pensionärer vill engagera sig för att skapa en lokalt ny form av boende med tillhörande service. Ett kollektivboende för gemenskap där man aktiveras, hjälper varandra och där lokala företagare anlitas för de tjänster man inte klarar själv.

Det nya boendet ska placeras i anslutning till friskolan på kommunal mark och bilda en ny by i centrum av Österåker. Här vill man ha en obemannad digital lanthandel där pensionärer och bybor handlar, ett postcenter där paket levereras och en bilpool och samåkningstjänst.  Ett samarbete med friskolan planeras så att boende ska kunna beställa färdiglagad mat från skolans kök.

Boendet förbereds och planeras för att man kunna bo kvar även om man blir sjuk och i behov av hjälpmedel. Hit kan hemtjänsten och sjuksköterskan komma och här kan fotterapeuten och hårfrisörskan serva sina kunder.

Vingåkers kommun kan i och med detta leverera sin hemtjänst till en fysisk plats i Österåker och allra mest önskar sig pensionärerna att hemtjänstpersonal också bor på orten för att minska onödiga transporter.

Pensionärerna planerar också att testa och implementera ny teknik i boendet för ökad effektivitet och säkerhet. Det kan bli allt från appar för samåkning och distansvård till smarta uppkopplade sensorer för distansövervakning. Vi kommer att bjuda in företag med tekniska lösningar och hjälpmedel som får presentera sina lösningar.

Vi kommer att utvärdera olika driftsformer och finansieringslösningar för boendet. Kooperativ hyresrätter kan vara en form, eller en mix av detta och ren hyresrätt så att människor utan egna ekonomiska tillgångar också kan flytta in.

Vi kommer att undersöka om det finns intresse från extern byggherre att bygga och och sen hyra ut till föreningen, eller så blir den ekonomiska föreningen byggherre.

Vingåkers kommun har varit till stor hjälp och vi räknar med fortsatt smidig hantering när det gäller eventuella planändringar för området, bygglov och infrastruktur. En förhoppning är att Vingåkershem kan ha intresse att vara byggherre i vår byggemenskap.

Kontakter med oss i Divercity, Föreningen för Byggemenskaper och Kollektivhus NU:

Kommunens glesbygdsutvecklare, Regina Westaas, bjöd in till ett möte med boende i byarna kring Vingåker, studieförbund m flera om boende för äldre 2017 där Kerstin Kärnekull medverkade med föredrag om hur seniorer kan bo. Deltog gjorde även Peter Eklund. Hösten 2019 var Tinna Harling, Katarina Carlsson, Kerstin Kärnekull och Ylva Sandström i Vingåker och gjorde ett nytt inspirationsevent, inom ramen för Divercity-projektet. Jonas Lagander i Divercity/Coompanion Östergötland har stöttat gruppen i ansökan till Boverket.

TIP
Byggstart för byggemenskapen Lyckan

Intresseorganisationen Yimby i Göteborg uppmärksammar att byggemenskapen Lyckan i centrala Göteborg har byggstartat!

Lyckan.jpg

Läs mer om gruppen i “De bygger sin egen gemenskap” Fastighetstidningen 24 april 2018:

“Alla familjerna i Lyckan ser sig först och främst som stadsmänniskor. Ingen lockas av radhusidyllen i förorten och det dagspendlande och bilberoende som det kan medföra. Gemenskapen vill därför att tre ledord ska genomsyra hela projektet: centralt, barnvänligt och hållbart. Tre ord som annars är svåra att kombinera till ett, för unga personer, överkomligt pris.

–  Vi tror att totalkalkylen kommer att bli lägre än om vi hade köpt lägenheter av liknande storlek i samma område. Men vi tar ju också en risk som byggherre och vi är väl medvetna om att saker kan bli dyrare än man planerar när man har så stor frihet, menar Torbjörn Svensson som är med i gemenskapen tillsammans med sin fru Sofie och tvååriga son Wilhelm.

Man hoppas också att gemenskapen ska bidra till ett mer socialt utbyte.

– Vi har ju en tanke om att gemenskapen ska underlätta för alla i huset. Man kan hjälpa varandra med att hämta och lämna på skolan och passa varandras barn när behoven uppstår, säger Axel Darvik.

Det var Axel och hans fru Charlotte som fick upp ögonen för att Göteborgs stad ville satsa på byggemenskaper. Genom vänner och bekanta anslöt de övriga familjerna och när staden började utlysa de första markanvisningarna för byggemenskaper så bildades Lyckan. Sedan tog det 1,5 år innan de vann sin tomtplätt, med vad de själva beskriver som en väldigt ”praktisk ansökan”.

– Vi tror att det var många arkitekter som sökte och där var vi lite annorlunda, som valde att köpa in den tjänsten. Vi hade istället en väldigt tydlig och konkret projektplan, säger Torbjörn Svensson.

– Den största utmaningen för byggemenskaper är de långa tidsperspektiven. Man ska få allt att funka, med familj och livet i allmänhet. En familj har redan hoppat av. Hade det dröjt ytterligare ett halvår innan den första markanvisningen kom ut hade kanske fler familjer gjort det, säger Johan Granrud, som vart med i gemenskapen från det att den grundades, tillsammans med frun Lisa och sonen Gösta.

En annan utmaning är att lösa det ekonomiska pusslet. När det väl kom till kritan valde byggemenskapen att bilda en bostadsrättsförening. Ett avdrag på markpriset från Göteborgs stad var inte tillräckligt ekonomiskt fördelaktigt för att välja kooperativ hyresrätt. Särskilt eftersom möjligheten till ränteavdrag då försvann.

– Det visade sig också vara mycket enklare att få lån till en bostadsrätt. Vi var även inne på att bilda ett aktiebolag, men kände att bostadsrättsformen ändå är perfekt. Det är ju själva grundtanken med bostadsrätter på något vis – att man äger och tar hand om huset tillsammans, säger Axel.

– Kommunen vet ju inte hur det här kommer att falla ut, mer än att de har en vision. Lyckas vi med det här så kan vi bli ett föregångsexempel, tror Axel Darvik.”

TIP
Nya dokument från AP3
TIP
Slutkonferens 12 november 2020

Ta del av resultaten från DIVERCITY – BYGGEMENSKAPER FÖR MÅNGFALD I STADSBYGGANDET

19 organisationer bidrar med att bygga upp kunskap inom samverkansprojektet DiverCity som pågår från november 2018 till december 2020. Nu startar planeringen av projektets slutkonferens, som går av stapeln den 12 november 2020.

Beroende på omvärldsläget kommer gäster kunna delta på plats i Stockholm eller via videolänk, men oavsett kommer det bli en fullmatad dag som sammanfattar två års arbete! Om du är intresserad av bostadsbyggande som drivs av människor, av behov och av idéer så är detta ett tillfälle att boka in i kalendern.

Mer information kommer tillgängliggöras under fliken Kalendarium på projekthemsidan, där vi även annonserar övriga evenemang.

Är du inte projektpart men vill bli inbjuden eller har du tips på organisationer och personer som borde delta? Skicka gärna ett mail redan nu till karin@theoryintopractice.se

TIP
Program för projektlotsutbildningen 3-4 september

Snart kursstart! För första gången i Sverige anordnas en utbildning för att bli certifierad projektlots för byggemenskaper. Kursen är inspirerad av utbildningar i Tyskland, men har skräddarsytts i innehåll efter svenska förhållanden.

Screenshot 2020-08-25 at 11.54.20.png
TIP
Byggemenskap Gården söker finansiärer

Föreningen meddelar:

Tycker du att det ska byggas fler bostäder som är socialt och miljömässigt hållbara? Och vill investera pengar i ett bra fastighetsprojekt? Då kan du vara med och finansiera ett projekt som är bra för individ och samhälle och samtidigt få en ränta som är mycket bättre än bankernas!

Byggemenskap Gården är ett innovativt och stabilt byggprojekt som planerar att bygga ett flerfamiljshus i trä. Huset byggs som en byggemenskap, dvs att de som ska bo i huset och planerar huset även är byggherre. Detta sätt att bygga på är vanligt och etablerat i Tyskland men nytt för Sverige.

Eftersom det här är ett pilotprojekt är det svårt att få de traditionella bankerna att ge lån till projektet. Därför har alla som ska bo i huset gått in med egna medel.

Vi söker nu ytterligare medfinansiärer som kan tänka sig att låna ut pengar under 2-3 år till en ränta på minst 3 procent. Huset är fulltecknat.

Dela gärna detta inlägg eller tipsa personer som du tror kan vara intresserade!

Mer information hittar du på vår hemsida!

Kontakta oss per mail: byggemenskapgarden@gmail.com

Screenshot 2020-08-19 at 22.10.08.png
TIP
Nästa steg för Brf Villa Mälarhöjden
rund bild.png

Den byggande bostadsrättsföreningen Villa Mälarhöjden i Stockholm, en av testbäddarna i DiverCity, tar nu nästa steg. Föreningens ekonomiska plan har blivit intygsgiven och registrerad av Bolagsverket, därmed kan medlemmar och nya intressenter teckna sig på lägenheter i projektet.

- Vi har sedan starten 2016 varit en liten förening som planerat för fler bostäder än medlemshushållen, berättar Karin Kjellson, som är en av initiativtagarna. Nu är vi jättenyfikna på vilka fler som blir våra nya grannar. De som visar intresse är i blandade åldrar, och det verkar främst vara trädgårdslivet som lockar.

Föreningens nuvarande medlemmar har valt bostad i turordning efter medlemskap, samtidigt som några medlemmar och nyare intressenter valt att inte köpa. Föreningen har därför tagit hjälp av mäklare för annonsering och ytterligare ett tjugotal intressenter har hört av sig.

En målsättning med projektet har varit att skapa bostäder i varierande storlekar och sänka tröskeln till att “bo i villa”. Föreningen kan därmed bidra till en ökad variation av upplåtelseformer och bostadsstorlekar i Mälarhöjden, som annars främst består av villor med äganderätt.

- Väldigt många drömmer om trädgårdsboende, och genom vår hybrid av villaliv och bostadsrätter går det att få ner boendekostnaderna. Vi blir ju fler som delar på marken.

Det förekommer att kommersiella fastighetsutvecklare köper villor som sedan rivs för att bygga nya bostadsrätter. Här har gruppen istället valt att behålla det gamla huset och bygga nytt bredvid. Att bevara fruktträden har också varit viktigt.

- Jag tror att vi planerar med mer inlevelse och mer hjärta, säger Karin Kjellson. Och den ekonomiska planen har vi jobbat med utifrån ett långsiktigt boendeperspektiv. Vi har lägre lån och högre avsättningar till underhållsfond jämfört med kommersiella föreningar. Det vinner vi på i längden.

Läs mer om Brf Villa Mälarhöjden

TIP
Video: Finansiering av byggemenskaper

Erfarenhetsutbyte om finansieringsutmaningar för byggemenskaper, med konkreta exempel från verkligheten och tips kring lösningar och möjligheter. Vi tittar närmare på byggruppers största utmaningar kring finansiering på landsbygd jämfört med i städerna. Det finns särskilda utmaningar på landsbygden och därför kommer vi att lyfta och dela konkreta exempel, titta på utmaningar och möjliga lösningar. Vi får också ta del av bankens perspektiv och råd. Vilka möjligheter finns det för ekonomiska föreningar och hur kan Mikrofondens garantier vara till hjälp? 

Program

  • Intro och presentationsrunda 

  • Hur kan en byggemenskap finansieras? Konkreta exempel och bankens perspektiv. Kristoffer Lüthi, Ekobanken. 

  • Gruppdiskussioner - vi möts och delar erfarenheter i mindre grupper: Vad kan vi lära oss från föregående exempel? Vilken är den största finansieringsutmaningen i ert projekt? Finns det olikheter eller likheter mellan olika projekt eller mellan landsbygd, mindre ort och större stad? 

  • Hur hanterar man kassaflöde och nyttjar omvänd moms under planeringen och byggfasen? Staffan Schartner, arkitekt på Omniplan, projektlots Byggemenskapen Gården. 

  • Möjliga vägar till finansiering innan byggfas - Jan Svensson, Mikrofonden. 

  • Gruppdiskussioner: Vilka lösningar har ni hittat i era projekt och vilka möjligheter ser ni för att lösa finansiering under planerings-och projekteringsfas? 

  • Återkoppling på frågor, summering och feedback 

TIP
Digitala Almedalen c/o Boinstitutet
Screenshot 2020-07-01 at 11.15.54.png

Den 30 juni var projektparter i Divercity arrangörer av två programpunkter på Digitala Almedalen c/o Boinstitutet.

Den ena punkten “Civilsamhället byggaktör genom byggemenskap” med Nils Söderlund, Helena Westholm, Tinna Harling och Sophie Nachemson-Ekvall spelades in och finns tillgänglig på Facebook (börjar ca 1:20 in i videon).

Den andra punkten var ett digitalt mingel under rubriken “Ska vi flytta ihop? Coliving och cohousing för seniorer”. Hur vill du bo, vad skulle du välja om du själv var med och planerade din framtida bostad? Minglet arrangerades av Anna Sundman och Karin Kjellson, bägge arkitekter på Theory Into Practice, samt Beatrice Nordling, verksamhetsutvecklare på Uppsalahem. Helena Westholm och Kerstin Kärnekull deltog och berättade om sina erfarenheter av kollektivt boende. Olika sätt att planera och bo tillsammans diskuterades, såväl bygg- och bogemenskaper.

Ett tjugotal deltagare utbytte tankar och idéer om sitt framtida drömboende. Gemensam matlagning och måltider var ett återkommande önskemål. Flera deltagare hade letat länge efter ett boende med gemenskap och sociala kontakter i vardagen. Några seniorkoncept som finns på marknaden nämndes, men deltagarna saknade flera komponenter såsom gemensamma kök och vardagsrum. Ett annat önskemål var att ha möjlighet att delta i aktiviteter, att de boende själva kunde organisera bokcirklar, filmkvällar och annat. Att bo tillsammans med andra och själv välja efter humör, ena kvällen på egen kammare och andra kvällen en gemensam och avslappnad samvaro.

Screenshot 2020-07-01 at 09.55.07.png
TIP
Nya datum för lotsutbildningen

Projektlotsutbildningen vänder sig till dig som vill arbeta professionellt med byggemenskaper genom att lotsa grupper genom processen från idé till färdig byggnad. Kursen pågår under fyra heldagar. För frågor och anmälan kontakta gärna Staffan Schartner.

TIP
Investera i byggemenskaper

Att investera i byggemenskaper är att investera i ett bättre samhälle och samtidigt ett bra sätt att visa sitt sociala engagemang. Det finns flera sätt att investera, till exempel genom lån, att bli investerade medlem i byggets ekonomiska förening eller att investera kapital i Mikrofonden. Staffan Schartner, ledare för Divercity arbetspaket 3, juridik & finansiering, och Jan Svensson på Mikrofonden Väst kan hjälpa intresserade investerare att hitta en lösning som passar utifrån tidsperiod, risk och avkastning. 

Screenshot 2020-06-25 at 16.23.40.png
TIP
Finansiering av byggemenskaper under Almedalsveckan

Dialog om finansiering av bygg- och bogemenskaper

Webinarium onsdag 1 juli kl 9.00

Arrangör: Social Venture Network och Ekobanken

Deltagare: Ekobanken, Divercity, Föreningen för byggemenskaper m fl

En byggemenskap är en grupp människor som utifrån sina egna ambitioner tillsammans planerar, låter bygga och använder en byggnad. Byggemenskaper har potential att främja mångfald och kvalitet, inte bara i bostadsbyggandet utan även när det gäller lokaler för företag och föreningsliv. Det här seminariet fokuserar på själva finansieringen och tar upp de möjligheter och några av de hinder som finns på vägen från idé till färdig byggnad. Medverkar gör Kristoffer Lüthi (styrelseordförande Ekobanken) och Ylva Sandström (Föreningen för byggemenskaper).

Länk till Social Venture Network

TIP
Ny rapport om byggemenskaper i Danmark

Detta arbetsdokument har framkommit som en del av forskningsprojektet "Diversify Now! Nya bosättningsformer i staden, ett samarbete mellan Tegnestuen Vandkunsten och BUILD, Aalborgs universitet. Aalborgs universitet mot professor Claus Bech Danielsen. Projektet följer innovativa bostadsprojekt som Vandkunsten är partner i och undersöker hur utvecklingsprocesser, organisations- och ägarformer säkerställer invånarnas självbestämmande, sociala hållbarhet och arkitektoniska kvalitet. Fokus ligger på interaktionen med bostadsmarknadens ramar och hur dessa utmanas av innovativa projekt. Målet är att skapa en mer varierad och efterfrågansorienterad bostadsmarknad, genom spridning av användardrivet bostadbyggande såsom byggemenskaper.

Kontakt: Silje Erøy Sollien

TIP
Examensarbete: Byggemenskaper i tidiga skeden

Byggemenskaper i tidiga skeden

Examensarbete utfört av Margareta Bergmark och Klara Nordell, Civilingenjörsutbildning i Lantmäteri, LTH.

Syftet med examensarbetet är att identifiera och avhjälpa de svårigheter som byggemenskaper möts av på den svenska bostadsmarknaden med fokus på genomförandeprocessen i tidiga skeden. För att kunna besvara frågeställningarna har en kvalitativ studie tillämpats som metod vilken innefattar en litteraturstudie, enkätstudie samt en intervjustudie. Studien är avgränsad till att avse de tidiga skedena i processen för genomförandet med ett fokus på initiering, markåtkomst och finansiering.

Enkätstudien i examensarbetet har besvarats av 145 svenska kommuner, vilket ger en intressant nulägesbild av kommunernas inställning till byggemenskaper.

Enkätstudien i examensarbetet har besvarats av 145 svenska kommuner, vilket ger en intressant nulägesbild av kommunernas inställning till byggemenskaper.

TIP
Tidskriften Arkitektur skriver om användardriven utveckling

Arkitektur Nr 4 2020. Tema: Hemvist.

Tidskriften Arkitektur uppmärksammar i detta nummer byggemenskaper och användardriven utveckling. En av huvudartiklarna handlar om Hogslätts Vänboende i Gerlesborg, en kooperativ hyresrättsförening av ägarmodell där huset uppfördes genom byggemenskap. Numret innehåller även reportaget “Resan till det nya landet” baserad på Angelica Åkermans bok “En annan landsbygd” och är en intervjuresa i Uddebo, Röstånga, Bottna och Tjörn. Medverkar gör bland andra Tinna Harling och Erik Berg, initiativtagare till Egnahemsfabriken på Tjörn.

IMG_3934.jpg

Foto: Tinna Harling

IMG_3926.jpg
IMG_3923.jpg
TIP