Konferens Socialt byggande 19-20 september
Socialt byggande.png

Den nationella konferensen Socialt byggande och modernt självbyggeri 2019 löper under två dagar och innehåller ett 60-tal programpunkter med talare, paneldeltagare och andra inbjudna gäster från Sverige och andra länder. En överblick och inblick i banbrytande och okonventionella projektformer i byggandet.

Exempel ur programmet:

 • Helena Bjarnegård, Sveriges Riksarkitekt: Hur kan socialt drivna byggprocesser bidra till målen i gestaltad livsmiljö?

 • Vänboendet Hogslätt, Gerlesborg: Vi byggde ett lägenhetshus för tolv kvinnor på landsbygden, det blev en succé

 • Lars Straeter, Dipl. Ing, Conplan: Creating houses with people; experiences from Baugemeinschaften in cities and countryside in Germany

 • Dan Hill, Director of Strategic Vinnova: De sociala byggrörelserna – en strategi för idag och imorgon

 • SEMINARIESESSION 1: Byggemenskaper – att beställa och finansiera hus tillsammans. Med Tinna Harling, Egnahemsfabriken (seminarievärd), Staffan Schartner, Föreningen för Byggemenskaper, Karin Kjellson och Katarina Carlsson, Divercity, Helena Westholm, Ferrum arkitekter, Kristoffer Lühti, Ekobanken, Yves Chantereau, Equator och Jan Svensson, Mikrofonden

 • SEMINARIESESSION 2: Hur bidrar bo-och byggemenskaper till de Globala målen och hur kan kommuner och privata byggbolag gå före för att stimulera socialt byggande? Med bland andra Håkan Thörn, Göteborgs Universitet, Maria Klint, Majbacken, Gunnar Persson, Framtiden Byggutveckling, Boklok.

Läs mer om alla programpunkter här.

Förmånliga deltagaravgifter för er som deltar som privatpersoner! Föreningar och byggemenskaper betalar 500 kr + moms per dag. Det finns fortfarande ett antal platser kvar (max 100 pers i denna kategorin). Alla 19 projektparter i DiverCity får 500kr rabatt vid anmälan, ange rabattkod: "Diver". Anmäl er idag!

TIP
Landsbygdskalas på Gotland
Screenshot 2019-08-12 at 17.11.58.png

Nils Söderlund berättar om byggande och boende genom byggemenskaper på Årets Landsbygdskalas, en inspirationskväll om Gotlands utveckling arrangerat av Gubis och Hela Sverige i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan och Region Gotland.

TIP
AP2 och AP4: Nytt material publicerat!

Nu finns nytt material för läsning och nedladdning under Publikationer & Media:

AP2: Läs om resultaten från workshop i Svenljunga kommun

AP4: Två nya broschyrer som riktar sig till grupper i idéskedet: Delningsarkitektur – bo bättre och dela mer och Byggnadsprogram – workshopövningar för byggemenskaper i idéskedet.

Har du något material du vill dela med övriga projektdeltagare och andra intressenter? Skicka en pdf till Karin på karin@theoryintopractice.se så publicerar vi!

TIP
Två röster från Almedalen: Vad blir nästa steg?

– Hej Jonas Lagander och Nils Söderlund! Ni deltog i Almedalen i år och diskuterade byggemenskaper i fyra olika programpunkter. Vad tar ni med er från samtalen och fick ni några nya idéer eller uppslag?

Jonas Lagander, Coompanion:

– Jag fick med mig Ekobankens väldigt konkreta syn och arbetsmetodik gällande finansieringsfrågan. Den tycker jag borde präntas ned i en finansieringsguide på liknande sätt som vi gjorde med goda exempel mm i Byggabobroschyren i Östergötland. Inspel kring finansiering och olika juridiska hinder behöver komma på pränt/tillgängliggöras, exempelvis kring tomträtt mm. Inom Coompanion vore det mycket värdefullt att få med detta i den inledande rådgivningen så blir det enklare för både projektlots och bankkontakter när gruppen går vidare till planeringsfasen.

– I övrigt måste vi fortsätta med att marknadsföra byggemenskap som fenomen som tokpellar, kort och gott, om vi ska få bättre fart på detta. Allt som sprider gosplet på ett effektivt sätt måste accelereras. Och inte så lite heller…

Nils Söderlund, ledare för AP4:

– På Almedalen ges tillfälle att träffa engagerade människor från hela Sverige. När jag pratar om byggemenskaper så möts det med nyfikenhet och intresse. I år gavs också tillfälle att engagera oss lokalt på Gotland med byggemenskapsfrågan. Vi höll ett seminarium med inriktning på landsbygdsutveckling där flera av paneldeltagarna var från Gotland. Vi höll också i ett informationsmöte i Östergarn på Gotland där ett nytt intresse finns för att starta en byggemenskap. Jag blev inbjuden att prata om byggemenskaper för alla lokala utvecklingsbolag på Gotland och Gotlands avdelning för Hela Sverige ska leva i slutet av augusti.

Informationsmöte i Östergarn

Informationsmöte i Östergarn

TIP
Artikel i Dagens industri
Screenshot+2019-07-03+at+13.41.27.jpg

Dagens industri: De letar nya lösningar för framtidens boende

Att hitta banbrytande boendelösningar för att bygga ett mer hållbart samhälle är ambitionen på arkitektkontoret TIP.  

Skisser av innovativa bostadslösningar och huskomplex pryder en av väggarna i lokalen där det lilla arkitektkontoret TIP, Theory Into Practice, sitter inhysta i södra Stockholm. I en annan del av kontoret hänger tankekartor från byråns senaste workshop med en byggemenskap om hur gemensamma utrymmen kan utformas. Där samsas önskningar om ”bilpool och lådcyklar” med att ”se på film i storformat” och att ”odla”, ”kompostera” och ”låna verktyg”.

”Vi såg ett behov av att expandera arkitekturbegreppet där arkitektur i högre grad blir ett medel för att lösa samhällsutmaningar. Vårt kontor tar avstamp i Agenda 2030 med mål om att skapa miljöer som bidrar till social och miljömässig hållbarhet”, säger Anna Sundman, som är arkitekt och medgrundare av TIP.

Läs hela artikeln av EBBA GUSTAFSSON

TIP
Webbsändning från Almedalen
Screenshot%2B2019-07-03%2Bat%2B13.22.39.jpg

Se webbsändning från Arkitekturträdgården i Almedalen 2019: Socialt hållbart byggande – inte bara hyreslägenheter. Vad kan byggemenskaper bidra med?

Arrangör: Föreningen för byggemenskaper, Sveriges Arkitekter

Om seminariet: Intresset för Socialt hållbart byggande växer. 39 procent av alla hushåll i Sverige är ensamhushåll vilket gör det till den vanligaste boendekategori i Sverige. Ensamhet börjar alltmer uppmärksammas som ett folkhälsoproblem. Varje dag ökar segregationen i Sverige. Människor skickas ut i parallella system med svarta bostäder och svarta jobb där både folk och bostadsområden stigmatiseras. Socialt hållbart byggande – inte bara hyreslägenheter. Vad kan självbyggeri, bo- och byggemenskaper bidra med? Byggemenskaper, från folkhem till drömhem!

Medverkande:

 • Jan Jörnmark, forskare, Göteborgs universitet

 • Jonas Nygren, förbundschef, Hyresgästföreningen

 • Kristoffer Lüthi, styrelseordförande, Ekobanken

 • Pernilla Hallberg, verksamhetsansvarig för Bergsjön 2021

 • Staffan Schartner, arkitekt, Föreningen för Byggemenskaper

 • John Helmfridsson, arkitekt, Föreningen för Byggemenskaper

 • Katja Jahn, Byggemenskapen Gården

  Moderator: Nils Söderlund, Föreningen för Byggemenskaper

Kontakt: Nils Söderlund arkitekt SAR/MSA, nils@arkitektkontor-soderlund.se tel. +46-(0)70-6082320

TIP
Fyra programpunkter i Almedalen
Screenshot+2019-06-24+at+09.31.12.jpg

Kommer du vara på plats i Almedalen i år? Projektparter i DiverCity arrangerar flera programpunkter i Almedalen med fokus på byggemenskaper. Väl mött!

SOCIALT HÅLLBART BYGGANDE – INTE BARA HYRESLÄGENHETER. VAD KAN BYGGEMENSKAPER BIDRA MED?

1 juli kl 13:00 - 13:45, Strandgatan 16A, Arkitekturträdgården. Arrangör: Föreningen för byggemenskaper, Sveriges Arkitekter

HUR KAN BYGGEMENSKAPER VARA EN DEL I EN LEVANDE LANDSBYGDSUTVECKLING?

2 juli kl 10:00 - 10:45, Södertorg 12, innergården. Arrangör: Föreningen för byggemenskaper, Nätverket för Byggekologi

HUR KAN VI FRÄMJA BYGGEMENSKAPER TILLSAMMANS OCH VARFÖR BÖR VI GÖRA DET?

2 juli kl 11:00 - 11:50, D-huset, Uppsala universitet, Kaserngatan 1. Arrangör: Ekobanken, Coompanion, DiverCity

KAN BYGGEMENSKAPER SKAPA EN STÖRRE MÅNGFALD AV BOSTÄDER OCH GÅR DE ATT FINANSIERA?

3 juli kl 13:00 - 13:50, D-huset, Uppsala universitet, Kaserngatan 1. Arrangör: Ekobanken, Föreningen för Byggemenskaper, DiverCity

BOKA ETT EGET MÖTE UNDER ALMEDALSVECKAN

I Almedalen och nyfiken på byggemenskaper? Det finns möjlighet för privatpersoner, kommuner och andra intressenter att boka ett möte med projektrepresentanter under Almedalsveckan. Ta gärna kontakt med Nils Söderlund på nils@arkitektkontor-soderlund.se eller på telefon +46-(0)70-6082320.

TIP
Många besökare på Järvaveckan

FESTIVALSTÄMNING PÅ JÄRVAVECKAN

Under rubriken “Kom och bygg – här blir du en byggaktör!” var DiverCity på plats under Järvaveckan och träffade många nyfikna besökare i alla åldrar. Med modeller och teckningar kunde besökarna beskriva hur de skulle vilja utforma både sin egen och vår gemensamma livsmiljö. Många uppslag kom upp, exempelvis ett hälsohus, ett verkstadshus, ett musikhus och ett bostadshus särskilt utformat för unga med astma och allergier. På områdesnivå kom förslag som naturlekplats, studsmatta, fotbollsplan, växthus och djurhållning.

Representanter på plats svarade på frågor som: Vad är en byggemenskap? Vad krävs för att lyckas? Vilken hjälp behövs från idé till färdig byggnad? Medverkande projektparter under Järvaveckan var Föreningen för Byggemenskaper, Coompanion, Arkitektkontor Nils Söderlund och Theory Into Practice.

TIP
Konferensprogram för Socialt Byggande ute nu
Screenshot 2019-06-15 at 13.51.56.png

Missa inte konferensen Socialt Byggande i Göteborg 19-20 september, med många intressanta gäster som kommer tala om själv- och tillsammansbyggande, byggemenskaper, bogemenskaper och självbyggeri.

DiverCity är en av medarrangörerna i denna unika satsning. Genom konferensen vill vi etablera en mötesplats och bidra till utveckling och nya kunskaper inom området socialt byggande:

 • med utgångspunkt i aktuell forskning sprida kunskap om projektformer som bygger på samverkan, delaktighet och gemenskap

 • visa på erfarenheter från konkreta exempel i olika länder

 • ge möjlighet att diskutera förutsättningar och hinder för självbyggeri, byggemenskaper och liknande projektformer

Alla 19 projektparter i DiverCity får 500kr rabatt vid anmälan, ange rabattkod: "Diver". Förmånliga deltagaravgifter för er som deltar som privatpersoner! Anmäl er idag!

TIP
Järvaveckan: Bli en byggaktör!
Screenshot 2019-06-04 at 18.42.07.png

Kom och bygg – bli en byggaktör!

Välkommen till ett aktivitetstält under Järvaveckan där vi bygger tillsammans! Med modeller och teckningar skapar vi våra drömmars stadsdel, där allt vi vill göra i livet får plats. Vad finns i ditt kvarter? Träningsstudio, verkstad eller växthus? Grillplats och en basketplan? Kom och bygg med oss!

Byggverkstaden är öppen kl 14-21 under perioden fredag 14 juni till söndag 16 juni.

Vi finns på plats för att svara på frågor om byggemenskaper: Vad är en byggemenskap? Vad krävs för att lyckas? Vilken hjälp behövs från idé till färdig byggnad?

Ni hittar oss i tält H05. Gratis inträde och öppet för alla. Ingen föranmälan krävs. Barn i alla åldrar är särskilt välkomna!

Medverkande parter: Föreningen för Byggemenskaper, Coompanion, Arkitektkontor Nils Söderlund, Theory Into Practice (TIP)

TIP
AP4: Workshop om byggemenskap på Östergarn
Screenshot 2019-06-11 at 18.17.38.png

Användar- och behovsdriven utveckling genom lokalt utvecklingsbolag

Den 28 maj anordnades en workshop på Östergarn, Gotland. Syftet var att diskutera möjligheten och förutsättningarna för en byggemenskap, utreda möjlighet till en tomt för byggemenskapen och diskutera vidare process.

Deltagare var Christian Hegardt och Anna Adler, Region Gotland, Gunnar Bendelin och Anders Lignell, utvecklingsbolaget Nygarn, Eva Engström, Östergarnsbo, Lars Gahnström, Slite utveckling, Thomas Jertfelt Gustafsson, Coompanion Gotland, Nils Söderlund, Föreningen för byggemenskaper, Arvid Mickelåker och Gunnar Linby, Visby Stift, Anders Ahlin, Swedbank, Carin Johansson, arkitekt, Lars Gustavsson, Hela Sverige ska leva, samt Tomas Norrby, SLU.

Utvecklingsbolaget Nygarn är bildat för att utveckla och skapa förutsättningar för näringslivet på östra Gotland i området som kallas för Östergarnslandet. Utvecklingsbolaget har börjat undersöka om byggemenskaper kan stödja utvecklingen i Östergarn, eftersom det är svårt att hitta boende för åretruntboende. Cirka 70% av husen i Östergarn är semesterhus.

Utvecklingsbolaget Nygarn har inlett ett samtal med kyrkan som äger mark i Östergarn för att hitta en tomt. En föreslagen tomt ligger centralt i Östergarn och är mycket naturskön. Med hjälp av Carin Johansson, fd stadsarkitekt på Gotland, har det tagits fram en bebyggelseskiss på tomten. 

Husen föreslås bli parhus och små flerfamiljshus och förslaget innehåller både bostadsrätter och hyreslägenheter. Husen i skissen är placerade i naturliga öppningar för att spara träd och vegetation. Tanken är att man ska kunna bygga i etapper.

I diskussion om gemensamma delar utöver boendet nämndes: Ändrad slinga för kollektivtrafik, möjlighet för odling och djurhållning (höns), om- och tillbyggnad av närliggande klubbhus. ev. gym, servicehus: ateljé, tvättstuga, kök, bibliotek, uthyrningsstugor samt matlag med bättre kök.

Utvecklingsbolaget genomför en enkät för att få reda på intresset för byggemenskaper i Östergarn. De för diskussioner med en hustillverkare som är intresserade av att vara med i projektet, och med en möjlig finansiär.

Framöver planeras ett öppet möte i Östergarn för informationsspridning av byggemenskapsprojektet. Ett 10-tal intressenter finns redan. En målgrupp är sommargäster som drömmer om att flytta till Östergarn. En annan målgrupp är studenter på Gotland.

Utvecklingsgruppen kommer troligen lämna in en ansökan om planbesked under hösten, för att kommunen ska arbeta fram en detaljplan för den nya bebyggelsen.

TIP
Projektkonferens #1 Arena Öst
divercity grupp.jpg

Den 24 maj samlades ett tjugotal projektdeltagare på KTH i Stockholm för en första projektkonferens. Dagen innehöll flera inspirationsföreläsningar, genomgång av projektresultat, diskussioner och gemensam idéutveckling. Material från den gemensamma övningen “Drömläge 2030” kommer sammanställas och skickas ut till projektdeltagarna under juni månad. Tack till alla som deltog!

Katarina Carlsson och Tinna Harling presenterar genomförda aktiviteter under våren i Arbetspaket 2, kommunernas processer.

Katarina Carlsson och Tinna Harling presenterar genomförda aktiviteter under våren i Arbetspaket 2, kommunernas processer.

Gemensam övning “Drömläge 2030”

Gemensam övning “Drömläge 2030”

TIP
AP5: Broschyr om bygg- och bogemenskaper
Screenshot 2019-06-04 at 18.46.59.png

Lästips! Coompanion har tagit fram en broschyr om hur vi kan bygga och bo hållbart tillsammans. Broschyren riktar sig till dig som vill skapa ett hållbart boende tillsammans med andra eller som arbetar professionellt med bostadsutveckling. Broschyren finns tillgänglig under Publikationer & Media Arbetspaket 5.

TIP
Program studieresa 15-16 juni

Följ med på studieresa!

Välkommen med på ett helgprogram där vi besöker flera intressanta projekt i Danmark och Tyskland. Anmäl ditt intresse redan nu till osa@byggemenskap.se

Screenshot 2019-05-29 at 16.22.44.png
TIP
Socialt Byggande 19-20 september
konferens_socialt_byggande_delningsbild-1-instagram.jpg

Anmälan är öppen!

Nationell konferens om socialt byggande

Den 19-20 september arrangeras en öppen nationell konferens om socialt byggande och modernt självbyggeri på Chalmers i Göteborg. Ett möte för dig som vill bli inspirerad av genomförda projekt och nya initiativ och ta del av diskussioner om hur byggandet kan utvecklas med initiativ från civilsamhället, lokal samverkan och ett aktivt deltagande från hushållen. Läs mer på konferensens hemsida: www.socialtbyggande.se

Alla 19 projektparter i DiverCity får 500 kr rabatt vid anmälan, ange rabattkod: "Diver". Förmånliga deltagaravgifter för er som deltar som privatpersoner! Anmäl er idag!

TIP
AP3: Rundabordssamtal om finansiering

Torsdag 24 maj 2019 genomfördes inom ramen för Divercity-projektets arbetspaket 3 ett rundabordssamtal om finansiering av byggemenskaper. Med runt bordet i Göteborg – och i ett par fall på telefon – fanns hela spektrat av intressenter från regeringskansliet, Boverket, ett par kommuner, två banker (och en nypensionerad Senior Advicer), Mikrofonden, ett par byggrupper, två konsultföretag, Coompanion och Föreningen för Byggemenskaper.

På mötet analyserades problembilden, var knutarna sitter för olika grupper, och olika vägar för att minska problemen. Det handlar både om statliga insatser via justerad lagstiftning och stödsystem, om kommunala stöd, direkt eller indirekt, och om att mobilisera privat kapital där positiva samhälleliga effekter kan bytas mot en lite lägre ränta eller högre risk.

En utförligare sammanställning av resultatet kommer göras av Coompanion i Göteborg. En uppföljning kommer troligen till hösten, men frågorna kommer också att diskuteras under Almedalsveckan i sommar.

Text: Staffan Schartner

TIP
Workshop och öppen föreläsning i Röstånga
Screenshot 2019-05-22 at 14.50.26.png

R:ekobyn i Röstånga vill skapa en ny gemenskap och bydel i Röstånga med 30-50 hushåll och verksamheter. Gruppen jobbar med att ta fram en ny detaljplan för platsen. I det arbetet ingår att hitta de olika tekniska lösningarna för uppvärmning, energi, avlopp och byggteknik, samt hur man på långsiktigt hållbara och bästa sätt kan finansiera bygget.

Kopplat till utvecklingen är ett projekt finansierat av Viable Cities: R:energi – lokal förnyelsebar energilösning i Röstånga. Hur kan civilsamhälle, privat näringsliv, kommunägt nätbolag och akademi samverka för att skapa ett resilient och hållbart energisystem för hela Röstånga? Frågor kring R:ekobyns samspel och värdeskapande gentemot omgivande samhälle ligger bakom målet att Röstånga blir en energimässigt helt förnybar “plusenergiort”.

Nu bjuder projekten i Röstånga in till en Workshop kring ekonomi, energi och byggande med Johan Ehrenberg, i Röstånga den 6e juni. Mer info finns under Kalendarium. Det finns några platser lediga! Kontakta Viktor på zaunders@gmail.com

Det är också en öppen föreläsning på kvällen den 6e juni med Johan Ehrenberg, som man kan läsa och anmäla sig på här.

Varmt välkomna!

hälsar projekten i Röstånga genom projektledare Viktor Zaunders

TIP